• Protheses
  • Kronen & Bruggen
  • Klinische Prothese Technicus

Kronen & Bruggen

Wat is een kroon?

Een kroon is een speciale overkapping van metaal of porselein (of beide), die over een beschadigde of sterk gevulde tand of kies wordt aangebracht. De kroon bestaat uit één stuk en geeft meer stevigheid en bescherming aan de tand of kies onder de kroon. Uw tandarts zorgt ervoor dat de kroon wordt aangepast aan de vorm en kleur van uw eigen tand of kies. Daardoor blijft het een natuurlijk geheel is en past het goed in uw mond.

De aanschafkosten lijken in eerste instantie duur, maar kronen zijn zeer duurzaam waardoor de uiteindelijke kosten laag zijn. Van kronen kunt u verwachten dat deze minimaal tien jaar, maar vaak een leven lang mee gaan. Natuurlijk kunnen kronen los gaan of afbreken maar dit zijn uitzonderingsgevallen.

Waarom een kroon?

Er zijn meerdere redenen voor het toepassen van een kroon:

  • Tandbederf; Een tand is zo zwaar beschadigd door bederf, dat het onmogelijk is om deze te herstellen met normale vullingen
  • Cosmetisch; Grote vullingen, met name oude, kunnen anders van kleur zijn en er niet mooi uitzien.
  • Tanden kunnen deels afgebrokkeld en misvormd zijn.
  • Ongeluk; Tanden kunnen beschadigd zijn door een ongeluk
  • Ontbrekende tand; om diverse redenen kan een er een tand ontbreken (hierbij wordt eerst een implantaat ingebracht, die vervolgens wordt afgewerkt met een kroon)

Bruggen

Een brug is één van de manieren om een ontbrekende tand of kies te vervangen. Een brug (bestaande uit een kunsttand en twee kronen) wordt verankerd aan één of twee aangrenzende natuurlijke tanden. De brug omspant dus de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt. De brug wordt met behulp van cement vastgezet en is niet door uzelf te verwijderen

Kleurbepaling

Indien u bij de tandarts onder behandeling bent voor een kroon of een brug is het mogelijk dat de behandelaar u doorverwijst naar Van Wijk Tandtechniek voor het bepalen van de kleur en vorm. U kunt telefonisch contact met ons opnemen voor een afspraak, tijdens uw bezoek aan ons overleggen wij met u de wensen die u heeft en bepalen wij de kleur van uw tanden. Tevens maken wij foto's van uw tanden die wij gebruiken voor het vervaardigen van uw kronen.

Meer informatie?