• Protheses
  • Kronen & Bruggen
  • Klinische Prothese Technicus

Klinische Prothese Technicus

De klinisch prothese technicus vervaardigt in samenwerking met de tandarts of implantoloog uw gebitsprothese, een KPT-er heeft zich na de opleiding voor tandtechnicus gespecialiseerd in de gebitsprothese.

De tandarts kijkt of u ziekten of afwijkingen heeft aan uw tanden, kiezen, tandvlees of slijmvliezen in de mondholte. Vervolgens wordt de klinisch prothese technicus ingeschakeld. Tussen beiden bestaat een verwijsrelatie en maken ze duidelijke afspraken zodat u en de behandelende personen precies weten waar ze aan toe zijn. Na de beoordeling van uw mond of na het vervaardigen van een "normaal" kunstgebit komt het voor dat het houvast van het ondergebit zo slecht is dat met u over implantaten gesproken wordt.

Het ondergebit zit vaak te los omdat uw kaak ver geslonken is en er geen hoogte meer aanwezig is om het kunstgebit op vast te houden. Wanneer u instemt om in de onderkaak implantaten te laten plaatsen, zal de klinisch protheses technicus u schriftelijk verwijzen naar de tandarts/implantoloog waarmee hij samenwerkt.

Omdat wij ervan overtuigd zijn dat de combinatie tandarts-tandtechnicus de beste garantie is voor een goede volledige prothese, bieden wij deze formule aan alle tandartsen aan. De tandarts/implantoloog maakt met u een afspraak voor een eerste consult. Als u uiteindelijk geïmplanteerd bent zal de tandarts/implantoloog u terug verwijzen naar de klinisch prothese technicus. De klinisch prothese technicus kan nu starten met het vervaardigen van de nieuwe prothese op implantaten. De klinisch prothese technicus verzorgt dus het uitneembare deel en de tandarts/implantoloog het vastzittende deel in het kaakbot.

De voordelen van een KPT-er

Het grootste voordeel is dat de patiënt rechtstreeks met de tandtechnicus kan overleggen. Tevens kan de patiënt ter plaatse zelf zijn tanden uitzoeken, zodat deze qua vorm en kleur naar wens zijn. De klinisch prothese technicus zal hierbij uiteraard adviseren. Bij het passen kunnen gelijk de wensen kenbaar gemaakt worden en tevens is direct het resultaat te zien. Pas bij volle tevredenheid zal de prothese definitief afgemaakt worden. Uiteraard heeft de tandarts of implantoloog altijd de eindcontrole. De patiënt kan desgewenst voor de nazorg naar de klinisch prothese technicus (bijvoorbeeld drukplaatsen).

De winst voor de tandarts is gelegen in de vrijkomende stoeltijd (die zeer kostbaar is). De winst voor de patiënt is de extra persoonlijke aandacht voor zijn volledige prothese en de winst voor de klinisch prothese technicus is meer contact met de patiënt en uitbreiding van werkzaamheden.

Meer informatie?